Skip to content

Før samtalen med lægen

Forbered dig på at stille de vigtigste spørgsmål

Min læge er eksperten, hvorfor skal jeg forberede mig?

Din læge er eksperten, men husk på, at vedkommende er udsat for de samme begrænsninger på arbejdet, som vi alle er. Læger ønsker at gøre det bedst mulige med de ressourcer, der er til rådighed, men i nogle tilfælde bliver det ikke til mere end en kort konsultation.

Selvom din læge ønsker at give dig al den information, du har brug for, kan det som en person bekymrer sig om, være irrelevant eller uvigtigt for den næste, der kommer ind ad døren. Din læge kan meget bedre svare på netop dine spørgsmål, hvis du har forberedt dig hjemmefra.

Hvornår skal jeg sige noget?

Lægen kan fx indlede konsultationen med at stille medicinske spørgsmål med fokus på dine symptomer og eventulle sygdomme i familien. Før vedkommende går i gang, kan det være nyttigt, at du oplyser om, at du har forberedt et par spørgsmål. På den måde ved lægen, at du har forberedt dig og kan afsætte tid til lige det, der bekymrer dig. Forsøg at være åben og bestræb dig på at gå derfra med følelsen af at være informeret i forhold til dine behov.

Nogle få spørgsmål for at hjælpe dig i gang:

  • Hvornår forsvinder min (DVT) og smerterne?
  • Hvor længe skal jeg have behandling?
  • Hvad sker der, hvis jeg bliver syg og skal have anden medicin oveni?
  • Hvor lang tid skal der gå efter, at jeg har fået blodproppen, før jeg igen kan træne og dyrke sport?
  • Er det farligt at flyve, og hvornår kan jeg tage af sted igen?
  • Kan jeg få en ny , selvom jeg er i behandling?
  • Hvordan kan jeg forebygge komplikationer?
  • Må jeg tage smertestillende medicin, når jeg er i behandling?
  • Hvad sker der, hvis jeg glemmer at tage min medicin? Er det så akut?
  • Hvad kan der ske, hvis jeg kommer til at tage dobbelt dosis?

De vigtige spørgsmål og oplysninger til din læge giver også lægen information om, hvordan du har det – om du er bange, ked af det eller bekymrer dig om, hvordan du kan tale med din familie og venner om sygdommen. Her kan du bede lægen om råd. Hvis lægen af en eller anden grund ikke mener at kunne tilbyde den relevante hjælp, kan vedkommende stadig henvise dig til gode rådgivningssteder og andre områder af sundhedsvæsenet.

Inddrag din familie

Din familie eller nærmeste venner kan spille en vigtig rolle under din behandling og vil tit meget gerne hjælpe, hvor de kan. Du kan overveje at inddrage dem ved at bede en af dem om at tage med til lægen eller ved at sætte jer sammen og drøfte spørgsmål til konsultationen hos lægen.


Hvis du spekulerer på, hvordan du kan fortælle familien om din , eller er bekymret over, hvad familien føler, læs mere her