Skip to content

Hvordan diagnosticeres dyb veneblodprop (DVT) og lungeblodprop (LE)?

Læs om hvad du kan forvente for at få stillet diagnosen

D-dimer-prøve til diagnosticering af DVT

D-dimer er en analyse af en blodprøve, der måler de nedbrydningsprodukter, som en laver og som lægerne kan bruge til at afgøre om man har en DVT. En D-dimer-prøve kan være positiv, hvis den reagerer på nedbrydningsprodukter fra en anden skade, som fx et sår eller en hudafskrabning. Yderligere undersøgelser kan være nødvendige for at kunne stille en sikker DVT-diagnose.

Ultralyd til diagnosticering af DVT

De fleste af os kender ultralyd fra graviditetsundersøgelser, men ultralyd bruges også til andre formål, fx diagnosticering af DVT. Det er en ikke-invasiv (udvendig) undersøgelse: En fagperson vil føre et håndholdt apparat op og ned ad dit ben og kigge på en skærm for at se, om der er tale om en .

Venogram til diagnosticering af DVT

Hvis din læge ikke har et tydeligt resultat efter D-dimer-prøven og/eller ultralydsundersøgelsen, kan vedkommende beslutte sig for en venogram undersøgelse. Her vil du få sprøjtet et specielt farvestof ind i en blodåre i foden, og så vil der blive taget røntgenbilleder af dit ben. Hvis du har DVT, vil man på røntgenbilledet se, at farven er samlet omkring blodproppen.

Computer-tomografi (CT) - skanning til diagnosticering af LE

En CT-skanning giver lægen et todimensionelt billede af dine organer. For at finde ud af, om du har lungeblodprop (LE), vil din læge sprøjte et kontraststof ind i blodet. Billeder fra CT-skanningen gør det muligt at se blodkarrene i dine lunger og afgøre, om der er en .

Lungeskanning eller ventilationsskintigrafi til diagnosticering af LE

En ventilationsskintigrafi viser luftstrømmen gennem dine lunger og hjælper på den måde lægen til at afgøre, om du har LE. Under denne undersøgelse skal du indånde en særlig gasart. Skanningen vil så vise hvordan luften strømmer gennem dine lunger. Samtidig vil du få en indsprøjtning som viser hvordan blodet strømmer gennem dine lunger. Din læge kan identificere LE, hvis skanningen viser, at dele af dine lunger gennemstrømmes af luft, men ikke af blod.