Skip to content

Veneblodprop: Korrekte informationer – korrekt diagnose.

Vær opmærksom på, om din læge kender dine risikofaktorer for (VTE)

Hvorfor har min læge ikke talt med mig om VTE?

VTE er en kendt risiko for kræftpatienter. Men din kræftlæge kan have valgt først og fremmest at fokusere på andre vigtige områder af din kræftbehandling. Særligt hvis din risiko for VTE er relativ lav, vil mange læger vælge ikke at gøre dig opmærksom på enhver tænkelig komplikation, da der ikke er grund til at give dig flere bekymringer end højst nødvendigt.

Hvis VTE er svær at opdage, hvad skal jeg så gøre?

Hvis du har kræft, og ikke er blevet diagnosticeret med VTE, er det bedste du kan gøre, at holde øje med symptomer på dyb (DVT) eller lungeblodprop (LE).

  • Almindelige advarselssignaler på DVT: ubehag, smerte, hævelse eller misfarvning af benet.
  • Almindelige advarselssignaler på LE: åndenød, brystsmerter og blodige hosteanfald, kan være tegn på LE. Lungeblodprop kan være alvorligt, og kræver omgående lægebehandling.
Hvis du tit oplever åndenød på grund af kræften eller kræftbehandlingen, kan du tale med din læge om, hvordan du kan kende forskel.

Hvad nu hvis jeg har større risiko end andre kræftpatienter?

Der er andre risikofaktorer der kan være gode at kende, da de kan øge din risiko for at få en .Det kan være bestemte former for sygdomme, medicin og din livsstil. Desuden kan det være en fordel at vide hvilke kræftformer og behandlinger, der forbindes med højere risiko for at få . Du kan finde mere information om dette her på siden eller via din læge og sygeplejerske.

Hvornår skal jeg tale med lægen?

Din kræftlæge kender til risikoen for at få en , så det vil ikke komme som en overraskelse, at du stiller konkrete spørgsmål. Hvis du ikke har nogen forhøjet risiko for VTE, bør du forvente, at lægen kort informerer om VTE og hvilke symptomer du bør holde øje med.

Hvis du selv har undersøgt sagen og fundet frem til, at du har en øget risiko for er det en rigtig god idé at gøre opmærksom på det. Din læge vil anbefale forskellige muligheder for at mindske din risiko for VTE. Under alle omstændigheder er det vigtigt at din læge informeres.


Hvis du oplever symptomer på VTE skal du straks henvende dig til din læge eller på skadestuen.

Du kan forberede dig ved at skrive ned, hvornår og præcis hvordan du har oplevet symptomer på VTE. Samtidig bør du informere lægen om eventuelle andre risikofaktorer, som du selv er blevet opmærksom på. Ved at give din læge udførlige oplysninger om din situation, kan du bidrage til at få stillet en hurtig diagnose.