Skip to content

Få et overblik over, hvad du har brug for at vide lige nu

Få et overblik over, hvad du har brug for at vide lige nu

Er en (VTE) livstruende?

Lad os begynde med den gode nyhed. VTE er en sygdom, der kan behandles. Selv om VTE kan være livstruende og skal tages alvorligt, kan den næsten altid behandles, hvis behandlingen sættes ind i tide. VTE behandles som regel med antikoagulerende medicin, som er udviklet til at forhindre blodproppen i at blive større. Det gør det nemmere for din krop at opløse den eksisterende .

Behandling og håndtering af VTE og LE

Der findes en række forskellige behandlingsmuligheder af VTE, og din læge vil ordinere det, der passer bedst til dit tilfælde. Det vigtigste du kan gøre er altid at følge din læges ordination og behandling. Derudover skal du altid være opmærksom på symptomerne på dybe veneblodpropper (oftest i benene) og lungeblodpropper og kontakte din læge, hvis der på et tidspunkt igen kommer symptomer. Personer, der tidligere har haft en , har højere risiko for igen at få en.

Forslag til håndtering af din sygdom:

 • Hvis du har en dyb (eller DVT), er der en øget risiko for, at du kan få en lungeblodprop (LE). Sørg for at læse herom her og kontakt omgående din læge, hvis du begynder at få symptomer, der forbindes med LE.
 • Tag en snak med din læge, så du har helt styr på, hvordan din medicin virker.
 • Sørg for, at din læge kender til eventuelle andre sygdomme, du har, såvel som til al øvrig medicin, du tager.
 • Husk at oplyse din tandlæge og andre læger om, at du tager antikoagulerende (blodfortyndende) medicin.
 • I nogle tilfælde kan den mad, du spiser, have indflydelse på virkningen af din medicin. Det gælder dog kun nogle former for DVT-medicin, så spørg din læge, hvilken type medicin du tager, og om der er bestemte typer mad, du skal undgå.
 • I tilfælde af en alvorlig skade, skal du omgående kontakte lægen, så der kan blive holdt øje med blødningen eller eventuelle blå mærker.
 • Vær ærlig over for din læge – fortæl om eventuelle bivirkninger, så vedkommende har al information.
 • Sørg for at møde op til alle kontroller.

Små justeringer i hverdagen

 • Tag støttestrømper på, hvis de er ordineret. De forebygger ikke kun blodpropper, de kan også lindre hævelse og smerte.
 • Når du sidder ned i længere tid, kan du sørge for, at dine ben løftes en smule, så dine fødder ikke hviler fladt mod gulvet.

Kom i gang med at bevæge dig!

 • Gør let motion til en del af hverdagen - det er kendt for at modvirke smerter fra blodpropper. Hold dig dog fra kontaktsport som håndbold og fodbold med tacklinger! Dit mål er at holde dig væk fra aktiviteter, som kan give dig blå mærker.
 • Når du ikke sover, skal du sørge for ikke at sidde eller ligge ned i mere end højst fire timer ad gangen.
 • Undlad at stå op i lang tid ad gangen, da det kan forværre hævelsen af benene.

Pas på med lange flyvninger (over 4 timer)

Hvis det er nødvendigt at foretage en lang fly rejse de første par måneder, efter du er kommet i behandling, er det vigtigt, at du først taler med din læge. Under flyveturen skal du jævnligt rejse dig og gå omkring, samt undlade at drikke alkohol under flyveturen.

Skal du ud og rejse? Læs artiklen her først.

Ét sidste tip

Der er intet, der tyder på, at kolesterol forøger risikoen for VTE. Så selv om man altid skal forsøge at spise sundt, er der altså ingen grund til at du kaster dig ud i en række forskellige diæter.