Fra venner til støttegrupper, at snakke eller ikke. Find den støtte, der passer til dig
Spekulerer du på, hvem du skal åbne dig for?
Hvad enten du er en person med et kæmpe netværk af ”bedste” venner, eller din sociale ongangskreds er meget mindre og mere privat, kan det være svært at beslutte, hvem du skal tale med om din sygdom. Så hvad skal du gøre?
- Begynd med at overveje hvor meget du vil fortælle om det du gennemgår. Hvis du ville fortælle det til alle, ville det give dig friheden til at tale åbent om det, eller ville det blive en byrde, når folk blev ved med at spørge om nyt?
- Lav en liste over alle de mennesker, du vil føle dig tryg ved at tale med.
- Overvej nu, hvor stor en del af dit liv disse mennesker er. Tænk over, hvor tit, du taler med dem og overvej deres personlighed. Er det nogle, du kan regne med er empatiske, taktfulde og diskrete? Vil de huske at spørge hvordan du føler, men også vide hvornår de skal tie?
- Lav en liste og forsøg at holde dig til den. Hvis du fra starten ved, hvem du ønsker at fortælle det, behøver du ikke at træffe hurtige beslutninger næste gang, du møder en ven.
At tale (eller ikke)
Der kan være mange grunde til, at du ikke ønsker at tale om din sygdom. Mange synes, at emnet er pinligt. De prøver måske at fornægte det eller føler sig for sårbare til, at de ønsker at tale om det. Måske er du af natur et privat menneske og synes, det er ubehageligt at tale om følelser. Uanset om du er indadvendt eller udadvendt, ønsker du sandsynligvis ikke at sygdommen skal være omdrejningspunkt for enhver samtale. Så når du er ved at beslutte, hvem du vil åbne dig overfor, sørg for at have realistiske forventninger til mennesker omkring dig, og sæt altid dig selv og dine følelser i første række.
Overvej at komme med i en støttegruppe
Du har muligvis et fantastisk, støttende bagland, men foretrækker alligevel at åbne dig i et miljø, hvor det ikke har konsekvenser, eller at lytte til mennesker i lignende situationer. Uanset om en støttegruppe lyder som en god måde at bruge sin tid på, eller måske lyder noget langhåret, kan det være at oplevelsen overrasker dig.Her er nogle områder, hvor en støttegruppe kan være nyttig:
- Det kan være svært for din familie og dine venner at forstå, hvad du gennemgår. En støttegruppe tilbyder et sted at tale med andre, hvor de kan forstå dig.
- Du kan lære af mennesker, der er længere henne i sygdommen, og du kan hjælpe dem med mindre erfaring end dig.
- En støttegruppe giver frihed til at beklage sig over bestemte emner – eller over de mennesker, du elsker mest (nogle gange har du bare brug for at komme af med det).
- Du kan være bekymret for, om din dybeste frygt vil være for meget for dine kære. En støttegruppe tilbyder frihed til at være helt åben uden at tænke på konsekvenserne.
- Skemalagt tid til samtale om din sygdom kan hjælpe dig med at tænke på noget andet resten af ugen.
Danske hjemmesider
På disse to danske hjemmesider kan du også finde viden om veneblodpropper i ben og lunger:- Sundhed.dk er Regionernes portal for alt om sundhed. Her kan man finde oplysninger om de fleste sygdomme. Denne side omtaler bl.a. veneblodpropper.
- Hjerteforeningen.dk er hjemmeside for patientforeningen. Den oplyser om vigtige emner i forbindelse med hjertesygdom, herunder de forskellige former for blodpropper.