Skip to content

DVT kan være en følelsesmæssig belastning. Hvordan klarer du det?

Læn dig tilbage og mærk efter, hvordan du har det

Det er ok ikke at være ok

Du kan føle dig presset fra alle sider, ikke alene er du nødt til at holde dig ajour med din behandling og forsøge at leve så godt som muligt, men også at være stærk af hensyn til din familie og dine kære. Det er kun naturligt og kan være nødvendigt, men det kan være en hjælp at vide, at det er helt almindeligt for mennesker med at opleve en række forskellige følelser i forbindelse med deres sygdom.

At få at vide at du har en (VTE) kan overraskende nok udløse en smerte inde i dig. Dit liv synes at ændre sig mod din vilje, og du er bange for, at det aldrig bliver det samme igen. Tilsyneladende ligegyldige ting som at skulle tage fri fra arbejde eller at være nødsaget til at opgive din yndlingssport kan faktisk betyde rigtigt meget, og at klare det tab og de ændringer er ofte noget, der kan bringe en ud af balance. Fornægtelse er også en almindelig reaktion efter en diagnose. Selv om det er en velbegrundet og naturlig reaktion, er det vigtigt at acceptere, at din sygdom er reel og at det er nødvendigt med en behandling.

Sådan håndterer du stress

Stress kan føles som en mere acceptabel og mindre tabubelagt reaktion på et stort problem. Når du sludrer med dine naboer eller tager tråden op fra sidst med en ven over telefonen, hvor almindeligt er det så at sige, at du er stresset, i modsætning til at indrømme en tung følelse af tristhed? Med VTE kan begge dele gå hånd i hånd. Hverdagens pres oveni håndtering af dine behandlinger mod kræft og VTE kan hurtigt blive meget stressende. Med VTE følger en vis grad af usikkerhed: behandlingen skal foregå i lang tid, og der kommer til at gå noget tid inden du finder ud af om behandlingen virker. Det vil måske føles nemmere blot at beskrive dette pres som stress, men det kan være en hjælp at anerkende, når disse følelser stikker dybere end den stress, man kan føle efter en travl dag på arbejde. Du bør overveje at dele det med nogle få af dine nærmeste, eller hvis det er for svært, så henvend dig til en lokal støttegruppe.

Få hjælp mod depression

Der er ofte tavshed omkring depression, ikke desto mindre er det en sygdom som mange har kæmpet med. Den kan ramme alle og er almindelig hos mennesker, der får behandling for kræft eller DVT. Hvis du oplever nogle af de nedennævnte symptomer, bør du kontakte din læge for at få hjælp. Selv om mange af symptomerne også kan være bivirkninger fra kræftbehandlingen, kan din læge hjælpe dig med at afgøre, hvad der skyldes det ene eller andet og sørge for, at du får den hjælp, du har brug for.

  • Udmattelse og mangel på energi
  • Følelse af hjælpeløshed, håbløshed eller skyld
  • Irritabilitet
  • Ændringer af appetit eller vægt
  • Hensynsløs opførsel
  • Søvnløshed
  • Tab af interesse for vanlige aktiviteter eller hobbies
  • Selvmordstanker