Skip to content

Lynkursus i DVT- og LE-sprog

Lær de vigtige begreber og ord, som kan hjælpe dig når du taler med lægen

Når vi får et sår eller en hudafskrabning, danner blodet en prop, der lukker såret og giver det mulighed for at hele. Denne naturlige proces kan blive et problem, hvis en bliver dannet i en af de dybe inde i kroppen.

Dybe

Som navnet indikerer, ligger dybe blodårer dybt i kroppen. De er meget vigtige, da de sørger for at transportere størstedelen af blodet gennem kroppen og videre til hjertet og lungerne.

Trombe

Det er den medicinske betegnelse for en .

Dyb (DVT)

Selvom blodpropper er normale, er de ikke beregnet til at blive dannet i kroppens dybe årer. Hvis det sker, kaldes det dyb .

Blodpropper ved kræft (cancerassocieret trombose CAT)

Kræftpatienter har en højere risiko for at få DVT. Når det sker, kaldes det CAT.

Lungeblodprop (LE)

Dybe veneblodpropper regnes som alvorlige, fordi de kan forårsage lungeblodpropper (LE), som kan være livstruende. Hvis en del af blodproppen (tromben) river sig løs, vil den begynde at flyde gennem den dybe blodåre, gennem kroppen og muligvis til hjertet og videre til lungerne. Denne ”rejsende” kaldes en ”embolus”. Hvis den sætter sig fast i et lungeblodkar, kaldes den en lungeemboli (LE). En LE kan være farlig, og akut behandling er nødvendig, da den kan afbryde blodforsyningen til dele af lungen.

Antikoagulant

En antikoagulant er en type af medicin, der ofte omtales som ”blodfortyndende medicin”. Antikoagulanter fortynder dog ikke blodet, men forhindrer en i at blive større eller mindsker risikoen for dannelsen af en ny. Kroppen får derved ro til at opløse den eksisterende .

Arterie

Blodkar, der fører blodet fra hjertet ud i kroppen.

Vene

Blodkar der fører blodet fra kroppen tilbage til hjertet og ind i lungerne.