Skip to content

Hvornår har en blodprop en funktion og hvornår er den dårlig for kroppen

Forståelse af dyb venetrombose (DVT/) kan give dig et forspring

Blodpropper er helt almindelige

Vi har alle ved selvsyn set en i aktion. Hver gang, du ser blod fra et sår eller et blåt mærke, betyder det, at der har været et hul i væggen på et af dine blodkar. Din krop danner naturligt en beskyttende barriere, som forsegler dit blodkar mod skaden. Når du ser, at en sårskorpe er ved at blive dannet, ser du faktisk på en på din huds overflade.

Blodpropper er vigtige og har en god funktion. De er din krops måde at skabe en midlertidig beskyttende barriere, der giver kroppen ro til at reparere skaden i dit blodkar. Hvis der ikke fandtes blodpropper, ville vi ikke være i stand til at overleve et simpelt snitsår eller en hudafskrabning.

Sådan dannes en , fra blodplader til fibrin

Hvad sker der, når dit blod begynder at koagulere/størkne/danne en ? Lige så snart din krop opdager en åbning i væggen på et blodkar, sendes der blodplader til sår-området, og de begynder at danne en prop. Hvis det ikke er nok til at stoppe blødningen, vil din krop starte en proces, der kaldes ”koagulationskaskaden”, som får millioner af proteiner til at samle sig, og danne tråde kaldet fibrin. Fibrin væver en netlignende struktur, der styrker blodpladernes evne til at klumpe sammen og lukke skaden.


Mens koagulationskaskaden fortsætter med at danne fibrin, vokser blodproppen. På et vist tidspunkt er det dog meningen, at processen skal stoppe, inden det bliver for meget af det gode.

Blodpropper skal ikke vare for længe

Kroppens system er beregnet til at indeholde en sund balance af proteiner, som både opbygger og nedbryder blodpropper, da det gør dem i stand til ikke blot at dannes, men også at gå i opløsning, når blodproppen har løst sin opgave. I visse tilfælde kan denne balance være forstyrret, og din krop vil fortsætte med at lave blodproppen større.

  • Blodpropper i hjerte og hjerne dannes i pulsårerne, en anden slags blodkar (arterier), der fører blodet fra hjertet ud i kroppen. Disse blodpropper skyldes ofte åreforkalkning, og risikoen for denne type blodpropper øges især ved forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, sukkersyge og rygning.
  • Blodpropper kan blive et alvorligt problem, når de dannes i en “dyb vene”. Dybe er vigtige, da de samles i kroppens største vene, kaldet vena cava, som fører direkte til hjertet og lungerne.
  • Blodpropper som dannes i de dybe kaldes dybe veneblodpropper (DVT). De dannes typisk i læggen, låret eller bækkenet, selvom de også kan forekomme andre steder som i armen eller brystkassen. Den gode nyhed er, at blodpropperne kan behandles, særligt hvis de opdages tidligt. Hvis du tror, at du muligvis har en DVT, der ikke er blevet diagnosticeret, håber vi, du vil læse denne artikel om nøglesymptomerne, så du ved, hvad du skal være opmærksom på.

Blodpropper, der løsner sig, kan give komplikationer i form af lungeblodpropper (LE)

Dybe veneblodpropper (DVT) kan blive til lungeblodpropper (LE), som kan være livstruende, hvis de ikke behandles hurtigt. Bemærk: læger og sygeplejersker omtaler ofte dybe veneblodpropper og lungeblodpropper under betegnelsen ”venøs tromboembolisme” eller VTE.


For hjælp til den medicinske jargon kan du læse denne artikel.

Èn ud af 10 patienter med DVT vil også udvikle en lungeblodprop, som ofte er den største bekymring ved DVT. En i lungerne er en , der har revet sig løsog er blevet ført med blodstrømmen til lungerne.En stor vil ofte blive revet i mindre stykker, når den pumpes gennem hjertet. Derved kan en enkelt ende som flere mindre blodpropper i lungerne.

Blodpropper i benene og i lungerne er alvorlige sygdomme, men de kan både forebygges og behandles. Ved at kende til symptomerne på, og årsagerne til DVT og LE kan du formindske din risiko for at udvikle det. Som altid: kontakt din læge, hvis du har spørgsmål.