Skip to content

Svar på de hyppigst stillede spørgsmål om blodpropper

Få et overblik over (DVT) og lungeblodprop (LE) og find hurtigt svar

Hvad menes der med DVT og LE?

Når en udvikler sig i en af blodårerne dybt inde i kroppen, omtales det som dyb eller DVT. Hvis blodproppen (kendt som en trombe) ikke opløses af kroppen, kan en del af den rive sig løs og transporteres gennem blodårerne og videre til lungerne. Når det sker, kaldes tilstanden for lungeblodprop eller LE.

Hvad er symptomerne på DVT elle LE?

Symptomer på DVT spænder lige fra ikke mærkbare til let ømhed og ubehag eller endda smerter. Symptomerne optræder oftest kun i det ene ben. Hvis du oplever nogen form for smerte i et bestemt område, som for eksempel i et ben eller en arm, skal du være opmærksom på, at det kan være DVT. Området kan også være varmt, ømt, hævet eller misfarvet.
Symptomerne på lungeblodprop (LE) er meget anderledes. Vær opmærksom på åndenød, brystsmerter, hoste og svimmelhed eller uregelmæssigt hjerteslag. I nogle tilfælde af LE hoster personen blod op.


Er DVT eller LE livstruende?

Eftersom DVT potentielt kan blive til LE, er det meget vigtigt at søge lægehjælp. Hurtig behandling er alfa og omega for at få tilstanden under kontrol så hurtigt som muligt med det formål at undgå eventuel, livstruende LE.

Hvem får blodpropper?

DVT kan ramme alle, men bestemte kræftformer og typer kemoterapi eller kirurgi kan øge din risiko for at udvikle en . Læs mere her.

Hvilken indflydelse har min livsstil?

Noget af det mest effektive til at forhindre DVT er at sørge for et godt blodomløb. Det er årsagen til at operation, sengeleje eller generel mangel på motion/bevægelse kan øge en persons risiko for udvikling af DVT. Et godt råd er at sørge for, at man i løbet af dagen undgår at stå, sidde eller ligge i den samme stilling i længere tid ad gangen.

Hvordan behandles DVT?

DVT behandles ofte med antikoagulerende (”blodfortyndende”) medicin, som virker ved at hæmme blodets naturlige proces med at danne blodpropper. Selv om medicinen ikke i sig selv opløser blodproppen, forebygger den, at proppen bliver større og tillader kroppen at opløse blodproppen på naturlig vis.

Kan blodproppen vende tilbage?

Mennesker, som tidligere har været ramt af blodpropper, har en øget risiko for igen at få DVT på et tidspunkt. Selv om blodproppen i sig selv er helt opløst, er der altid en risiko for at få en ny.

Hvor kan jeg få hjælp?

Ordet “hjælp” betyder ikke det samme for alle. Hvis du tænker på, hvordan du kan bede dine venner eller din familie om hjælp, kan du med fordel læse mere her. 
Ellers kan du overveje at kigge på nogle af disse hjemmesider, eller søge på internettet efter støttegrupper i dit område:

  • Kræftens bekæmpelse
  • UpToDate
  • North American Thrombosis Forum (NATF)
  • European Society for Medical Oncology (ESMO)
  • Stop the Clot
  • Cancer Research UK