Skip to content

Hvorfor er kræftpatienter i risikozonen for at få veneblodpropper?

Få yderligere viden om sammenhængen mellem kræft og veneblodpropper

Kræftformer

Nogle kræftformer forbindes med en højere risiko for dybe veneblodpropper (DVT) oftest i benene og lungeblodpropper (LE). Det betyder, at der i studier er dokumenteret en højere forekomst af DVT/LE hos patienter ramt af bestemte kræftformer, men årsagen hertil er ukendt eller uklar.

Kræftformer, der medfører en højere risiko for veneblodpropper:
  • Lungekræft
  • Mavekræft
  • Kræft i bugspytkirtlen
  • Kræft i hjernen
  • Nyrekræft
  • Kræft i æggestokkene
  • Lymfekræft

Behandling af kræft

Den selvsamme behandling, som er nødvendig for at bekæmpe den kræft, du er ramt af, kan nogle gange skade din krop og forøge din risiko for veneblodpropper (DVT/LE). Både kemoterapi og operation kan beskadige dine blodkar og deres funktion. Det kan medføre en .

Derudover, frigøres bestemte substanser i blodet når kemoterapi dræber kræftceller, og nogle former for kemoterapi medfører større risiko for blodpropper end andre. Det er en god idé at tale med din læge om dette, så du kan være informeret om de risici, der kan være ved din behandling.

Hold dig aktiv

At forblive aktiv, mens du kæmper mod kræft, kan føles som en udfordring, men selv let motion kan gøre en stor forskel. At forblive aktiv vil hjælpe blodomløbet, så du har en mindre risiko for at få en i det hele taget – og du behøver ikke at gå i gang med benhård træning for at få fordelene.  Begynd med en gåtur eller leg med børnene. Hvis du er sengeliggende, så spørg lægen, om det er i orden, at du rejser dig og går lidt rundt. Under alle omstændigheder er det godt, hvis du kan finde små, ikke-anstrengende måder til at bevæge benene og holde venepumpen i gang.